
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Richard J. Lloyd 
31 Bastian Lane 
Allentown, PA 18104 

Reference No. 16-0092 

Dear Mr. Lloyd: 

JAN 1-2 2016 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your May 23, 2016, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the shipping paper 
requirements for marine pollutants. Specifically, you ask whether a limited quantity shipment 
containing a marine pollutant that is packaged in accordance with§§ 173.150 through 173.155 
requires a shipping paper when transported by highway. 

The answer is no. The shipping paper requirements prescribed in§§ 173.150 through 173.155 
are only applicable to a limited quantity shipment subject to the HMR as a marine pollutant. 
Section 171.4 excepts non-bulk packages from the marine pollutant requirements of the HMR 
when transported by motor vehicle, rail car, or aircraft. Further, as prescribed in 
§ 172.200(b )(3 ), a limited quantity shipment is not subject to the shipping paper requirements of 
the HMR when transported by highway or rail. Consequently, a limited quantity shipment not 
subject to the HMR as a marine pollutant is not required to be accompanied by a shipping paper 
when transported by highway. 

Thank you for bringing this matter to our attention. We agree the shipping paper applicability 
requirements for marine pollutants in the limited quantity provisions prescribed in §§ 173.150 

· through 1 73 .15 5 can be misleading. To that end, we intend to clarify these requirements in a 
future rulemaking. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Shante/Alice, 

Rivera, Jordan CTR (PHMSA) 
Tuesday, May 24, 2016 11:13 AM 
Hazmat Interps 
FW: Interpretation 
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Please submit this for a letter of interpretation. Mr. Lloyd spoke with Michelle and Chris in the Info Center. 

Please let me know if you have any questions. 

Thanks, 
Jordan 

From: Richard Lloyd [mailto:dickchar@rcn.com] 
Sent: Monday, May 23, 2016 8:00 PM 
To; INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Interpretation 

Dear Sir: 

Please advise whether a domestic limited quantity highway shipment of a marine pollutant in a non-bulk 

packaging requires a shipping paper. For purpose of this interpretation request, the marine pollutant is not a 

hazardous substance, hazardous waste, and does not meet the definition of any other hazard class. 

49 CFR 171.4 ( c) (1) states that the DOT regulations do not apply to marine pollutants shipments in non-bulk 

packagings transported by motor vehicle. However the limited quantity provisions in 49 CFR 173.150 thru 

173.155 confirm, in each of those limited quantity regulations, that a shipping papers are not required unless 

the material meets the definition of a marine pollutant. (There are other materials and modes requiring a 

shipping paper but this interpretation request does not involve those instances.) 171.4 excepts marine 
/ 

pollutants from DOT requirements but the limited quantity exceptions in Part 173 require a DOT shipping 

paper. 

Also, 49 CFR 172.200 ( b) (3) states the shipping paper regulations do not apply to any material, other than a . 

marine pollutant (other materials are also mentioned) that is in a limited quantity package (unless the material 

is offered for transportation by aircraft or vessel). 

I will appreciate if you will let me know that a shipping paper is not required for a domestic limited quantity 

highway shipment of a marine pollutant in a non-bulk packaging based on the scenario mentioned in the first 

paragraph. 

Thank you, 

Richard J. Lloyd 

31 Bastian Lane 

Allentown, PA 18104 
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E-mail: dickchar@rcn.com 

Telephone: 610- 398 - 3954 
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